lørdag 8. februar 2014

Banne i sosiale medier? Det skal du være jævlig forsiktig med!

Banning i sosiale medier er ikke så lurt
Mye bannskap påvirker troverdigheten din – det kan du banne på.
Språket i sosiale meder er langt mer muntlig enn det vi er vant med ”på trykk”. Det er gjerne også kortere og mer konsist. Men det betyr ikke at den mest effektive uttryksformen er et bannord etterfulgt av fire utropstegn.

Høyt oppe i nyhetsstrømmen min i dag er et helvete og to jævlig. Jeg hadde ikke hevet et øyenbryn om jeg hadde hørt det muntlig fra mine kontakter. Men selv for meg, en ikke spesielt prippen fyr, ser det uelegant ut på nett.


Lavpannet? Du?

Litt bannskap vil nok fortere gjøre den jevne sørlending ille berørt, enn den jevne nordlending. Raskere støte en kirkeverge enn en fisker. Men uansett er det sjelden du tenker at dette var jo en usedvanlig klok, reflektert og hyggelig person når du ser bannordene renne ut fra tastaturet.

Du risikerer altså å fremstille deg selv som en litt lavpannet enkel fyr når mange adverb og adjektiver erstattes av jævlig. Et rikere språk, så lenge det er et godt og forståelig språk, vil tjene de fleste godt.

Og skulle du være informasjonssjef i DNB er det ikke lurt å ha jævla bønder som tittel på blogginnlegget ditt. Etter noen timer prøvde Ole Irgens å endre overskriften til Dyre bønder. Men da var skaden allerede skjedd,


Sjelden er bedre enn aldri

Guy Kawasaki gir alltid gode råd.
Sitatet mitt er fra boken hans What the Plus!
Boken anbefales!
Skal du aldri banne på nett? Noen vil sikkert si det. Og null banning er åpenbart mye bedre enn veldig mye banning. Men jeg ser på alle ord som verktøy i vårt språklige verktøykasse. Dumt å la noen verktøy ligge helt ubrukt selv om de kun passer en sjelden gang? Det snek seg jammen inn et jævlig i overskriften min, og akkurat der tror jeg det gir mye større effekt enn et veldig ville gjort.

Min helt Guy Kawasaki sier My advide is that you should hardly ever swear – once or twice a year for the rare time that you need to make a profound impact. Frequent profanity is the enemy of truseworthiness.

Lytt til ham og ha et bannord på lur når du virkelig trenger det.



Hva skal du gjøre isteden?

Du skal jo jakte jo gode, korte oppmerksomhetsvekkende ord. Gjerne ord som ikke blir brukt alt for ofte. Du vekker mye større oppmerksomhet ved å variere språket. Formuleringsmesteren Winston Churchill sa short words are best and the old words when short are best of all. Jeg har laget en oversikt over de 15 bestetweets fra Winston Churchill. Elegant formulert og helt fri for bannord;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar