tirsdag 7. januar 2014

Elsker Bergen


10 B’er som får en østledning til å elske Bergen
Alle grunnene til at jeg elsker Bergen? Det blir en alt for lang artikkel! Så jeg bestemte meg å velge kun bokstaven B og begrense meg til 10 grunner. Slik blir det overkommelig for deg å lese. Men det ble svært vanskelig for en innflyttet tønsbergenser som aspirerer til å bli ekte bergenser å prioritere. Her kommer et forsøk:

Bryggen. 13 mål med 61 fredede bygninger. Soleklart plassert på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Ikke bare et utseende gjenkjennelige for alle, men det er en brygge som brukes. Hvor du kan vandre i trange smau, føle historien, kjenne luktene, spise god mat. I Tønsberg har vi Brygga, fin den også om sommer’n, men sjarmen til Bryggen kan Brygga aldri nå.

Byfjellene. 7 kilometer fra kontordøren min til toppen av Rundemanen. Bergens flotte fjell er lett tilgjengelig til fots hele året. Heldig for dem som selger brodder. Det fine med fjellene er at man går opp først og kan rusle småsliten og fornøyd ned etterpå. For sliten til å gå opp? Bergen tilbyr både Fløybanen og Ulriksbanen. Ingen hilser blidere på hverandre enn bergensere på søndagstur på byfjellene.

Brann. Jeg har alltid likt Brann. Vi fra Tønsberg ser med blide øyne på fargerike lag som kan banke Vålerenga med stil. Siden 2004 har jeg elsket Brann. Vi var mer enn 10.000 som toget fra Stortinget til Ullevål. Anført av Herman Friele og buekorps mens vi sang ”Vi har verdens beste lag, vi er i hele jævla by’n. Hvor er Lyn? Hvor er Lyn?” Deretter smalt Brann Bengt Sæternes inn to og Robbie Winters ett mål før Lynfansen hadde satt seg. En helt uforglemmelig dag.

Buekorpsene. Intet syn er flottere enn Dræggens Buekorps som marsjerer stramt oppover Ole Bullsplass 17. mai. Det hadde nok ikke vært så gjevt med buekorps hvis de fantes overalt, men det gjør de jo slett ikke. Noe av det beste med buekorpsene er at de kan provosere innflyttere til å klage på ”bråket” – da vet vi hvem som fortjener klar beskjed om å flytte hjem! Vi lånte 6 slagere fra Dræggen da jeg giftet meg på Bellevue, få kan skape feststemning som et ekte Bergensk buekorps.

Beffen. En egen ferge med en rute på kun seks kabellengder og en overfartstur på 3.42 minutter mot Nordnes, litt lenger ”hjem”. En utrolig hyggelig ferge som har gått hver dag i mer enn 100 år. Også navnet: Beffen. En ferge som gjør deg gladJ

Boss. Andre norske byer har søppel. Bergen har boss. Og Bekkalokk. En dialekt  med ord som får deg til å smile. Jeg vil aldri prøve å bløffe på meg et bergensk tonefall. Men de beste ordene har jeg adoptert, selvsagt! Hos oss er det boss, bekkalokk og skillingsboller.

Borgermestere. Andre byer har kjedelige ordførere. I Bergen plukkes personligheter på øverste hylle som Herman Friele og Trude Drevland. Mennesker som virkelig kler et ordførerkjede, som vet å lage fest og høytid, som virkelig kan representere byen sin.  Og ærverdige Eilert Eilertsen (ordfører 1973 til 1983)  ser jeg fremdeles på hver Brannkamp.

Bybanen. Bergen var jo allerede bane-byen med Fløibanen, Ulriksbanen – så knaller man til med Bybanen. Herlig! Hvert år tilbringer jeg ca 140 timer på Bybanen, nær 6 døgn. Og jeg liker det. Bybanen går dit den skal, den er ypperlig å jobbe på og ser bra ut! Når jeg får familie på besøk fra Østlandet ber både store og små om tur med Bybanen!

BT og BA. Norge har fem søndagsaviser, 40% av disse utgis i Bergen. Snart legger Dagbladet ned sin utgave slik at halvparten vil komme ut i Bergen. Det er vel en god og riktig illustrasjon på medienes betydning i Bergen. Som mediemann gleder jeg meg stort over MediaCity Bergen som snart kommer - en genistrek trønderne aldri ville klart. Bergens Tidende er på dagen 98 år eldre enn meg (første utgave 2. januar 1868) Men det er slett ingen sidrompa gamling, det illustreres vel bra av at både sjefredaktør og adm.dir. er godt over 10 år yngre enn denne kroppen.

Bergenserne. Er livligere enn sørlendingene, smartere enn nordlendingene og vakrere enn trønderne. Dere er skapt for å elskesJ


Det ble vanskelig å stoppe på 10. Nå er ikke Breiflabb, Byfjorden, Brushytten, Birkeland kirke, Bellevue, Bayer fra Hansa, Bård Ylvisåker eller Bergenhus med på listen. Ikke Bavy Wathne heller. Neste gang skal jeg ta for meg Z, da holder det med Zachariasbryggen.

Espen Grimmert
(tøns)Bergenser

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar